Thursday, December 30, 2010

SELAMAT TAHUN BARU

SELAMAT TAHUN BARU DIUCAPKAN KEPADA SEMUA DAN HARAP TAHUN BARU NIE LEBIH BERMAKNA..



POM POM POM BUNYI MERCUN KEBABOM

Wednesday, December 29, 2010

sebuah piala untuk MALAYSIA..TAHNIAH SKUAD BOLA SEPAK NEGARA

tahniah setinggi-tinggi tahniah buat skuad bola sepak Malaysia kerana telah membuat kan semua rakyat Malaysia bangga.
skuad bola sepak Indonesia tidak dapat mengekang Malaysia.. walaupun dihadiahkan penalti Indonesia tetap tidak dapat membolosi gawang Malaysia dan 2 gol yang bolos tu boleh dianggap nasib mungkin..haha siapa tahu kan..

harimau Malaysia meratah garuda Indonesia dengan agregat 4-2
anda hebat walaupun stadium Bung Karno dipenuhi dengan penyokong Indonesia dancahaya laser lagi2 laser dari coli Julia Perez haha pemain Malaysia x tergoda pown lh kat Malaysia ramai lh yang cun2 dari ko hahaha dh lh dada x lawa lagi mau pakai laser.weekkk.

tahniah Rajagobal sebab berjaya bawak pasukan Malaysia memenangi piala Suzuki nie dan memecahkan keegoan Indonesia.yes..

tahniah jugak dkat Khairul Fahmi sebab menyelamatkan penalti Indonesia dan 2 gol yang bolos 2 bukan salah anda bagi ak sbb gol 2 mmng susah nk tangkap bagi Victor Valdes pown belom tentu dy dapat tangkap. Tahniah sebab bermain dengan baik dan cara ko main mmng line2 profesional antarabangsa punye. Harap teruskan pancapaian yerk..



tahniah jugak kat Safee sebab jadi penjaring terbanyak kejohanan sebanyak 5 gol kalo x silap ak lh termasuk gol kemenangan Malaysia..Tahniah.

x adil kalo ak puji 2 orang jerk jadi ak nk puji semua sekali. korang sume bermain dengan cukup baik dan tahniah sebab membuat kan rakyat Malaysia bangga..

KITA JUARA YEAHHHH

terima kasih jugak kan PM kita sebab bagi cuti diatas kemenangan Malaysia
YEahhhh




dapatkah Malaysia mengembalikan zaman kegemilangan Soh Chin Aun dan Mokhtar Dahari???
sama2 kita renungkan..
GO MALAYSIA YEAHHHHHH!!!!!!!!

Thursday, December 23, 2010

Vespa Putih


Tengah hari yang panas membuat kan peluh menjurai membasahi tubuh pak Ramlee namun dia masih tidak berganjak duduk di sudut rumah kayu nya yang usang dan kian ditelan zaman seperti usia nya. Pak Ramlee duduk termenung di sudut rumah nya sejak pagi tadi selepas dia pulang dari menjual getah hasil torehan nya di pekan. Pak Ramlee masih duduk di situ sambil memerhatikan sebuah vespa buruk berwarna putih di dalam bangsal rumah nya sambil air mata kesayuan perlahan2 membasahi pipi pak Ramlee. Banyak kenangan pahit dan manis pak Ramlee bersama vespa buruk nya itu. Suatu masa dulu vespa putih itu cantik dan berkilat begitu juga dengan  pak Ramlee yang masih segak dan bergaya seperti artis sekitar zaman 60an dahulu.

Vespa putih ini lah yang menghantar arwah isteri nya ke rumah mak bidan untuk bersalin anak tunggal mereka. Isteri pak Ramlee meninggal ketika melahirkan anak tunggal nya itu.

Vespa putih ini jugalah yang membelikan permainan, lampin, susu dan pakaian untuk anak tunggal nya itu.

Vespa putih ini lah yang menghantar anak nya ke sekolah setiap hari tanpa mengenal jemu demi menyekolah kn anaknya.

Vespa putih ini juga digunakan oleh pak Ramlee untuk ke bendang, ke pasar untuk menjual ikan, ke kebun getah nya untuk menorah dan segala-gala nya demi mencari duit demi melihat anak nya hidup senang dan terus menuntut ilmu tidak seperti diri nya yang bersekolah setakat darjah 1.

Vespa putih ini juga yang membawa pak Ramlee pergi ke pejabat tanah untuk menukar nama tanah kepada nama orang yang telah membeli tanah bendang pak Ramlee dan duit itu digunakan pak Ramlee untuk menghantar anak nya menyambung pelajaran ke University di luar Negara.

Vespa putih ini telah membawa pak Ramlee dan anaknya ke KLiA untuk anaknya diterbangkan keluar Negara demi mengengam segulung ijazah untuk Berjaya.

Pak Ramlee masih ingat kata2 anaknya kepada pak Ramlee “ayah tunggu kepulangan Ajis ke tanah air dengan segulung ijazah demi membalas jasa ayah selama ini dan Ajis  janji akan membahagiakan ayah suatu hari nanti dan Ajis akan pulang ke Malaysia dengan selamat ayah”

Tetapi semua itu berakhir setelah 6 tahun kemudian apabila pesawat yang sepatutnya membawa pulang anak pak Ramlee dirompak di tengah2 udara ketika dalam perjalanan pulang ke Malaysia dan pesawat itu terhempas di tengah2 padang pasir di Sudan. 90 orang tebunuh dan 10 orang lagi hilang tanpa berita dan anak pak Ramlee tergolong dalam mangsa yang hilang tanpa berita. Pak Ramlee percaya anak nya masih hidup kerana nalurinya kuat mengatakan anak nya masih hidup.

Kini sudah 15 tahun peristiwa menyedihkan itu berlaku dan pak Ramlee sentiasa berdoa agar anaknya pulang kembali ke pangkuan nya.



by: WJ

Monday, December 20, 2010

Ngangkung

minggu lepas comunity of Suka menganjurkan aktivity 'jom tengok wayang same2'
cerite kali nie ialah Ngangkung..sebab ap cter nie dipilih?? hah sebab nyer ak pown x tau....dtg tros beli tiket jerk x pkir ap2 pown hahahaha...


hah nie poster cter 2..xde ap rahsia di sebalik poster nie..

ak xnk komen pasal cter nie...
sbb ap ak xnk komen sebab lps hbes cerite nie ak pergi temuramah beberapa org yg tengok cter nie saing2 ak td haha jd biar dyorang komen




mangsa 1..
NAMA: Mak Cik Limah Sweet(name myspace katenye)   45 tahun
Tempat TInggal: dtg dari Singapura bersama 2 org anak dan 16 cucu nyer...(cucu dy pegi tengok cter Narnia)
Pekerjaan: suri rumah tangga 15 tingkat kondominium

komen: ntah makcik x brp nk paham pown cter nie sbb makcik nie rabun jauh jadi x nmpk pown ap yg makcik tengok..time org gelak makcik gelak lh time org nanges makcik nanges lh..cter nie pasal ap nie??? kangkung ea??? makcik x nmpk pown kangkung kt cter nie..xde unsur2 sayur pown cter nie..ap2 pown cter nie macam best hehehehehe




mangsa 2...
NAMA: Rahsia (encik nie xnk bgatau name dy) -umur pown rahsia
Tempat Tinggal: ko nk buat ap tau??(kate encik nie kat ak)
Pekerjaan: rahsia(dy xnk kasi tau lg)

komen: rahsia lh nk tau tengok r sendiri ....(naseb baek ak x hempuk encik nie ngn buku direktori yellow pages yang mak ak bekalkan kt ak kalo ad emergency 2 huh)




mangsa 3...
NAMA: Cik Sabar Biah binti Babu -20 tahun
Tempat Tinggal: rumah pangsa 2 tingkat di perkampungan orang asli New Zealend
Pekerjaan:pelajar sepenuh masa di pusat pengajian tinggi awam Oxford

komen:hikhikhik(tergedik2)awk nie nakal lh mnx kite punyer komen..ok2 komen kite kat citer nie best and hikhikhik(gedik lagi) and kite suke lh kat pelakon Angah 2 yg pegang watak Wan sbb dy cute hikhikhik(asyik gedik jerk) cter nie best giler hikhikhikhik(hah kali nie ak teros tampar dy tanpa bnyak bunyik and belah dari tempat kejadian..gedik nk mampos)



mangsa 4...
NAMA: Abdul Serius bin Sangat Komitmen -48 tahun
Tempat Tinggal: rumah yang sangat serius di taman perumahan Sangat Serius berposkod 888888
Pekerjaan:Guru disiplin yang serius di Sekolah Menengah Kebangsaan Tidak Serius

komen: cter nie kelakar sangat hehehehehe(gelak sambil buat muka serius) tapi saya x suka citer nie sebab sy suka citer serius..saya pelik kenapa org yang tengok cter nie sangat x serius dan x fokus sebab dyorang tengok cter nie sambil gelak..huh yang ko nie apsal serius sangat rakam ap yg ak ckap nie??ak jerk yang bole serius paham ...dh 2 jerk komen ak yang serius nie..sekian salam serius..




mangsa 5
NAMA: Junior bin Senior -6 tahun
Tempat Tinggal: rumah mak bapak
Pekerjaan: penggali kubur junior dan amateur

komen: perghh sedih gile lh bang cter nie...dah 4 baldi saya tadah air mata saya..tapi saya hairan lh bang kenapa org laen ketawa sedangkan cter nie sedeh giler huhuhuhuhu(nanges sambil hentak-hentak kaki)
dah lh bang saya x boleh komen banyak sbb saya sedih nie..ap2 pown citer nie best sbb nie dah kali ke 13 saya tengok cter nie...huhuhuhuhuhu(sambung nanges tapi kali nie lagi kuat sambil bershufel)




nie lah tempat kejadian interview nie (bukan gambar sebenar)



sekian sahaja interview ni sbb ak dh x boleh nk sambung coz kalo ak sambung kene darah tinggi lh ak pasal bingit sangat ngn org2 yg kene interview nie..hehehehe papehal pown cter nie best...

Sunday, December 19, 2010

ShaloMalo clothing

product name : G.B.G
material : 100% cotton
price : RM 27.00
size : S,m,L,XL
ShaloMalo Cloth's
product name : G.B.G
material : 100% cotton
price : RM 27.00
size : S,m,L,XL
ShaloMalo Cloth's

product name : crabcrabcrab
material : 100% cotton
price : RM 27.00
size : S,m,L,XL
ShaloMalo Cloth's

product name : whales
material : 100% cotton
price : RM 27.00
size : S,m,L,XL
ShaloMalo Cloth's



product name : threeolala
material : 100% cotton
price : RM 27.00
size : S,m,L,XL
 ShaloMalo Cloth's


product name : sunmoon
material : 100% cotton
price : RM 50.00
size : S,m,L,XL
 ShaloMalo Cloth's


 product name : lightup1
material : 100% cotton
price : RM 50.00
size : S,m,L,XL
 ShaloMalo Cloth's


product name : sunmoon2
material : 100% cotton
price : RM 50.00
size : S,m,L,XL
 ShaloMalo Cloth's


product name : lightup2
material : 100% cotton
price : RM 50.00
size : S,m,L,XL
ShaloMalo Cloth's


kalau nk beli t-shirt nie boleh runding ngn ShaloMalo dkat Shalomalo Cloth 
pm saje dgn dyorang 

Nirvana..

yer nirvana...
1 nama besar dalam industri muzik satu masa dulu dan nama nyer maseh dibualkan di setiap pelusuk dunia walaupun sudah lama band ini menghilang sejak kematian vokalis nyer Kurt Cobain...
sekarang ahli yang lain telah membuat hal masing2 seperti Dave Grohl kini bersama kumpulan Foo Fighters dan Krist Novoselic pula bergiat dalam politik....sebanyak mana anda tahu tentang Nirvana ...
nie Suka membawakan 1 dokumentari pendek tentang kumpulan Nirvana ini...
haha minat betol ak ngn band nie..

New to all

kami telah membuat page khas untuk clothing...boleh check dkat atas sebelah home 2(kalo x caye )
kpd sesiapa yg nk memperomote clothing korang , karya ,, atau ap2 pown..
sila emeil kn ke alamat sukacommunity@ymail.com ok..
teruskan usaha tingkatkan jaya...

COMING SOON!!!!




Sebuah cedek (cerita pendek) daripada WJ dan Syafiq Mohamad sebab dyorang sangat boring dan masa utk bercerita...
sebuah cerpen berepisod..
TUNGGU DAN LIHAT
ketawa, menangis, bosan, x paham, menyeronokkan, mendebarkan, xde feeling pown..
hahaha semua 2 anda yang menentukan....:-)


HANYA DI BLOG COMMUNITY OF SUKA

monolog si biri-biri

seperti biasa ak bangun dari tidur yang lena di pagi yang x berapa nk hening nie.  ku merenung ke luar jendela rumah ku oh silau nyer menunjukan hari dah terang. bosan sungguh duduk di rumah kalau ad Ps3 best jgak boleh lh ak maen game ke ap ke kn hah x banyak cerita lalu ak pown melangkahkan kaki ku keluar dari rumah dan terus berjalan ke taman bunga berdekatan. setiba ak di taman bunga terlihat lh ak permandangan di taman bunga 2 yang x seberapa indah sambil ditiupi angin sepoi2 bahasa bugis yang x ak fahami..ak tengok xde pown bunga nyer sampah jerk banyak lh mcm gunung everest pown ad ak rase kalo tunggu lagi sebulan yelh org ckp cket2 lame2 jadi bukit tp ak tengok duet kat tabung ak x jadi bukit pown makin kerin ad r yelh 2 tahun sekali ak menabun 2 pown 20sen..huh ni lh dy org zaman skarang buang sampah merata sampai ak nk lepak pown xde tempat..argh lantak lh nie jabatan perbandaran punyer kerja.. 

lalu berjalan lh ak keliling taman 2 mencari bangku kosong untuk beristirehat walaupun x penat sebab dh x buat keje ap2 nk penat ap nyer kn.setiba ak di sebuah bangku nie (bangku guna sebuah ke??bukan sebijik??) ak terlihat sepasang kekasih yang hangat bercinta ibarat P Ramlee dan Saloma mcm cerita zaman 50an dlu dan pasangan tasi pown teros duduk kat bangku yang ak nk duduk nie..cis kuang hajar punyer couple x nmpak ke ak dh cop tempat nie suke hati jerk dy duduk x tengok kiri kanan mungkin sebab dyorang bawak side mirror kot yelh nk buat projek hasil 4juta lh katekan kalah konteraktor bangunan kat pudu raya 2..projek ap jgn tanye lh paham2 sendiri sudah..kembali kepada perasaan ak tadi huh bengang betol gua kalau di ikutkan hati mau ak terajang yg lelaki 2 dan yg pompuan ak kebas..tp apakan daya yg lelaki 2 berbadan sasa dan berketol2 dan ak pulak sekeping jerk..

tanpa ak sedari hari sudah senja (cepat betol senja tadi kuar punyer lh pagi)..sudah mase untuk pulang ke rumah sbb mak ak ckp senja2 nie banyak hantu..ak nie penakut org nyer mau demam 3 tahun x kebah kalo ak jumpe hantu nie orang lemah semangat pown demam dalam seminggu jerk kn..setiba ak di rumah tiba2 aku tergamam dan perasaan ak bercampur baur..banyak soalan yang bermain di fikiran ak nie macam soalan fizik spm paper 1 ngn paper 2...nie ke rumah ak??? apsal rumah ak buruk sangat??nie bukan rumah ak nie???tp mcm rumah ak?? bapak ak dh pindah rumah ke???ke bapak ak kawen lain??x mungkin lh mak ak punyer lh hot stuff x kn bapak ak nk cari laen...sedang ligat ak bersoal jawab dgn diri sendiri tiba2 ad seseorang berkata padaku dari arah belakang.."woi kambing biri2 ap ko buat 2??yg ko termenung 2 apsal??dh time masuk kandang nie..x rety2 ke nk masok kandang ke ko nk dok umah banglo plak??ak tuan ko nie pown dok umah murah jerk..dh masok kandang 2."
baru ak sedar yg ak nie hanya seekor kambing biri2
"weh masok nie dh 10 kali ko lupe yang ko 2 kambing biri2 weh banyak makan semut ko nie kalah si encik tapir 2 ko punyer pelupa" kata rakan ku disebelah dgn nada bergurau serta sindiran..
hah betol jugak ak nie kan kambing biri2 mesty lh dok kat kandang x kn nk dok kat kondominium 10 tingkat plak kn..
tanpa banyak cerita ak pown meneruskan kehidupan ak sebagai seekor kambing biri2.

the end..
hahaha ak dh xde idea lh..ak hembus jerk cerita nie..hahaha


by:WJ


Saturday, December 18, 2010

Jimmy dan Kemeja bunganya

Petang itu,jimmy memakai kemeja bunganya.Berjalan di sebuah taman yang penuh dengan bunga-bungaan.Sungguh indah dan mempersonakan.Ditemani tiupan sang bayu dan kicauan sang pipit.


Sedang leka jimmy mengamati keindahan taman itu,dia dikejutkan dengan teguran seorang gadis.Suaranya yang lembut dan lunak didengar,membuatkan jimmy ingin bertentang mata dengan gadis itu.Belum sempat jimmy memalingkan pandangannya,tiba-tiba gadis itu bersuara"



"nak tidur berapa lama lagi sayang?"ujar lecturer kepada jimmy.


by:Syafiq Mohamad

Power Rangers

oh,jam menunjukkan 4.59 pm.seminit lagi cerita kegemaran jimmy akan ditayangkan seperti biasa.Duduk menonton bersama adik dan kawan,menyaksikan pertarungan rangers dan monster.

yeah,warna merah selalunya ketua.memanggil zords mereka.paling hebat dikala mereka morphing.ouh,monster pun tewas.aiyayai'ujar Alpha jika monster kembali.Go Go Power Ranger!

Begitu dan begini,tidak pernah sesekali bosan.keindahan zaman itu akan kekal diingatan dan pasti tergelak jika menontonnya disaat ini.

'zaman kanak-kanak:)'

by:Syafiq Mohamad

Coretan Dakwat Untuk Sabariah

hujan perlahan-lahan sore hari,

terjaga ku dari lena,pandangan mata tepat membuku ke arah gitar kapok ku yang telah putus tali dek petikan rancak anak kecil Makcik Rogayah,jiran sebelah rumahku. Jam digital pegun di bahu meja seakan memberitahu "sayang,da pukul tiga ni,sampai bila you nak tidur". .haha,tapi tidak ku layan omongan gedik itu yang saling tak tumpah bak nada-nada wanita  gatal .Fon bimbit aku mula berteriak dengan ceria  irama monofonik yang menandakan seseorang yang telah mengganggu lena ku bersama gadis seksi di alam mimpi. "hey karim, jom kita main batu seremban?"suara yang senantiasa mengganggu lena aku ini ialah anak gadis Pak Samad Pasu hujung kampung,Kamaliah atau aku lebih selesa panggil dia Kamal.Dia seringkali marah jika aku memanggilnya Kamal dan sebab aku memanggilnya Kamal kerana pemakaiannya seperti lelaki.Tapi,Kamal  memiliki rupa paras yang menarik dan  bisa membuat hati para lelaki cair bagai make-up mencair yang menepek di muka akibat kepanasan,bagai susu cair pekat manis dibancuh bersama milo panas,dan bagai air liur yang mencair tatkala melihat goreng pisang panas kala hujan.oh,tidak bagi ku.(tak bermakna aku gay)

Apa dia pikir aku penganggur sepenuh masa hendak melayan kerenah dia bermain batu seremban.hei Kamaliah,jalan dahhh bisik ruang hati aku paling dalam bak sedalam lautan di selat Melaka."kita  tak da masa lah awak ,lain kali ea"ujar aku dengan lemah lembut walau hati ini memberontak sekuat ritcher gempa bumi yang melanda  tatkala aku bersifat lemah lembut dengan Kamal.Lantas aku membangkitkan jasad ini untuk mencurah air dan bersiap setelah mendapat gangguan tidur.

hujan redup ditemani angin malu-malu sore itu juga,

dengan memakai baju cap buaya bersama seluar yang dibeli di bundle Borhan Bundle,aku mengenakan fragran bunga ros untuk keluar mencari makanan di medan selera atau orang putih panggil foodcourt  setelah perut ku mengeluarkan rentakan dan paluan padat yang menandakan aku kebulur. aku menyarung selipar jepun berharga RM2.50 dan melangkah pergi menuju destinasi sambil bernyanyi lagu Datuk Siti 'menuju ke destinasi yeah yeah,puncak cinta sejati yeah yeah'. aku minat gilagila lagu ni,sampai sekarang aku tak ingat tajuk dia.

tiba aku di warung Haji Daud,lantas aku menempah secawan kopi panas kurang manis dan menyalakan sebatang rokok daun sambil menghembuskan asap berkepul bentuk O. .Memang bergaya ditambah pula dengan rambut aku yang tersisir rapi belah tengah bersama kacamata bulat jenama Rayban . sedang mata aku  meliar melihat sepasang lalat sedang melakukan hubungan,aku terpandang seorang gadis kebaya kuning. .fuh, lenggok pinggulnya menggiurkan,ditambah keayuannya dan gerbangan rambut yang menghela. mulalah jantan gatal hendak mengacau 'hai kak long,sorang jea?tanak abang teman?'.tu ayat zaman vespa dicipta lah bro. kita kena gentle.

ya,gadis itu menuju ke warung Haji Daud dan duduk di sebelah Mak Kalsom,isterinya Haji Daud bergosip bersama bak kata budak sekarang. aku dengan berani melangkah walaupun peluh sejuk seakan sejuknya ais di bumi Atlantik membasahi tengkuk ku. Tipulah kalau kau ta gubra. aku mula menegur dan 'eh kamaliah ke?'. rupanya kamaliah yang semakin cun yang baru sahaja aku menolak pelawaan untuk bermain batu seremban bersama .aku bagai tak percaya,bagai ditusuk panah cinta yang dilepaskan cupid dalam cerita kartun barat.

jeng jeng jeng!! *musik latar filem Bujang Lapok

'kamal,ups kamaliah..awak nak minum apa ?kita belanja.'ujar aku kepadanya. 'apa apa je awak,kita tak kisah'kamaliah menjawab. lalu kami menikmati sore yang indah bersama menikmati goreng pisang panas sambil dicecah sambal kicap dan secawan kopi panas serta ditemani bayu yang segan segan dengan daratan.



Sabariah,
haa,macam tu lah daddy kenal dengan mummy.kalau sabariah rindu daddy and mummy yang sekarang sedang honeymoon menyambut ulang tahun ke 10 di paris,sabariah anta mesej je kat mukabuku.haha,padan muka kena tinggal. .daddy makan sedap sedap kat sini.hahaha,tu mummy tengah shopping. jangan jeles ea sayang.. Tenang-tenang sudah.

                                                                                                                                                    salam sayang dari daddy dan mummy..

by:Syafiq Mohamad

3 alam pecah punggungmu

Pasangan Karim dan Nora teruja bakal menimang cahaya mata. Maklumlah sudah 9 tahun setengah kahwin baru dikurniakan anak.

*detik 2 pagi hari selasa,di wad pembedahan.

Nora bertarung untuk menyelamatkan nyawa anak sulungnya.uwekk!uwekk! seorang bayi lelaki yang cukup sifat dilahirkan.Gembira bukan main lagi pasangan itu.Mereka beri nama Raziq kerana suka hati mereka lah nak letak nama apa kan.

Raziq seorang yang keras(bukan sifat sebenar), berambut pendek (bukan rambut sebenar), sudah menjangkau usia 16 tahun.Sikap raziq mula berubah.Dia seakan sudah menceburi alam yang berlainan.Gayanya tak ubah seperti wanita gedik yang dahagakan kasih seorang lelaki.Sudah pandai memakai coli dan sebagainya.Mula berdada besar mengalahkan wanita tulen.Kenapa?apa yang telah terjadi pada Raziq yang sekarang ini Raziqah.Noda -noda hitam raziq bermula tatkala merasakan dirinya cute dan cantik macam perempuan.Dipendekkan cerita,Raziq pun jadilah seperti apa yang diimpikan dan ingin mendalami lagi alam baru yang hot tu.

Raziq mula berminat dengan kegiatan lorong hancing setelah terpengaruh dengan rakannya,Rose(dulunya,Rosli).Tawar menawar dengan buat muka sweet nya untuk menarik perhatian lelaki sangap.Ramai yang meminati Raziqah kerana dirinya seratus persen macam perempuan.Nak dijadikan cerita,Raziq mula jatuh hati dengan seorang pemuda luar negara bernama Setongkol Stif Ostin.Mereka bercinta bagai semut dan anai-anai.

Setongkol Stif Ostin mengajak Raziq bercuti di sebuah pulau.Tak payah ceritalah lebih lanjut,faham sendiri sudah.Sewaktu di dalam kapal terbang ,Raziq merasakan kepondanan dia tercabar. Seorang yang sama sepertinya duduk berdekatan dan Raziq tercabar kerana makhluk itu lebih mantap darinya.Raziq bertanya "hai,  you pun nak bercuti ke? nama i raziqah" dengan nada gedik nakal."ya, I nak bercuti.Nama I Cathy(dulunya Katiman)"ujar Cathy kepada Raziq dengan nada garau.Lalu mereka berbual untuk mengenali lebih rapat dan berbuallah mereka sepanjang penerbangan itu.Setongkol Stif Ostin turut mesra,tak cukup dengan wanita tempatan(tu pun kalau wanita lah).

Ketika dalam perjalanan sampai ke destinasi,tiba-tiba Cathy sesak nafas."Tolong I,tolong,tolong,tolong dan poooom(bunyi letupan). Aset Cathy yang dari tadi Raziq cemburu meletup.Tamatlah riwayat Cathy sebagai wanita jadian.Menurut pakar,letupan itu berlaku kerana tekanan yang tinggi di dalam pesawat.Raziq tiba tiba gemuruh kerana dia juga ada melakukan sesuatu pada asetnya itu.Sebaik kejadian itu,Raziq tiba-tiba meroyan."Eh,dah kenape dengan awaks ni?"ujar Setongkol Stif Ostin dengan nada pelat Melayu kepada Raziq.

Raziq mula insaf dan mahu berubah.Sesampainya di pulau itu,Raziq kembali mencium sejadah dan betul-betul insaf.Setongkol Stif Ostin dah memang penjajah,terus lari meninggalkan Raziq dan mencari lelaki lain,memang sangap dah jantan ni.Raziq pulang ke rumah semula dan pasangan Karim dan Nora benar-benar terkejut."Mak ,Raziq dah berubah,ampunkan Raziq mak".Akhirnya,Raziq pun berkahwin ,dapat anak ,tua dan mati.Itulah putaran yang perlu dilalui setiap benda hidup.Persiapan untuk ke akhirat kelak juga perlu dirapikan. -TAMAT-

nota:cerita di atas tiada kena mengena antara hidup dan mati.

 by: Syafiq Mohamad