Sunday, December 19, 2010

monolog si biri-biri

seperti biasa ak bangun dari tidur yang lena di pagi yang x berapa nk hening nie.  ku merenung ke luar jendela rumah ku oh silau nyer menunjukan hari dah terang. bosan sungguh duduk di rumah kalau ad Ps3 best jgak boleh lh ak maen game ke ap ke kn hah x banyak cerita lalu ak pown melangkahkan kaki ku keluar dari rumah dan terus berjalan ke taman bunga berdekatan. setiba ak di taman bunga terlihat lh ak permandangan di taman bunga 2 yang x seberapa indah sambil ditiupi angin sepoi2 bahasa bugis yang x ak fahami..ak tengok xde pown bunga nyer sampah jerk banyak lh mcm gunung everest pown ad ak rase kalo tunggu lagi sebulan yelh org ckp cket2 lame2 jadi bukit tp ak tengok duet kat tabung ak x jadi bukit pown makin kerin ad r yelh 2 tahun sekali ak menabun 2 pown 20sen..huh ni lh dy org zaman skarang buang sampah merata sampai ak nk lepak pown xde tempat..argh lantak lh nie jabatan perbandaran punyer kerja.. 

lalu berjalan lh ak keliling taman 2 mencari bangku kosong untuk beristirehat walaupun x penat sebab dh x buat keje ap2 nk penat ap nyer kn.setiba ak di sebuah bangku nie (bangku guna sebuah ke??bukan sebijik??) ak terlihat sepasang kekasih yang hangat bercinta ibarat P Ramlee dan Saloma mcm cerita zaman 50an dlu dan pasangan tasi pown teros duduk kat bangku yang ak nk duduk nie..cis kuang hajar punyer couple x nmpak ke ak dh cop tempat nie suke hati jerk dy duduk x tengok kiri kanan mungkin sebab dyorang bawak side mirror kot yelh nk buat projek hasil 4juta lh katekan kalah konteraktor bangunan kat pudu raya 2..projek ap jgn tanye lh paham2 sendiri sudah..kembali kepada perasaan ak tadi huh bengang betol gua kalau di ikutkan hati mau ak terajang yg lelaki 2 dan yg pompuan ak kebas..tp apakan daya yg lelaki 2 berbadan sasa dan berketol2 dan ak pulak sekeping jerk..

tanpa ak sedari hari sudah senja (cepat betol senja tadi kuar punyer lh pagi)..sudah mase untuk pulang ke rumah sbb mak ak ckp senja2 nie banyak hantu..ak nie penakut org nyer mau demam 3 tahun x kebah kalo ak jumpe hantu nie orang lemah semangat pown demam dalam seminggu jerk kn..setiba ak di rumah tiba2 aku tergamam dan perasaan ak bercampur baur..banyak soalan yang bermain di fikiran ak nie macam soalan fizik spm paper 1 ngn paper 2...nie ke rumah ak??? apsal rumah ak buruk sangat??nie bukan rumah ak nie???tp mcm rumah ak?? bapak ak dh pindah rumah ke???ke bapak ak kawen lain??x mungkin lh mak ak punyer lh hot stuff x kn bapak ak nk cari laen...sedang ligat ak bersoal jawab dgn diri sendiri tiba2 ad seseorang berkata padaku dari arah belakang.."woi kambing biri2 ap ko buat 2??yg ko termenung 2 apsal??dh time masuk kandang nie..x rety2 ke nk masok kandang ke ko nk dok umah banglo plak??ak tuan ko nie pown dok umah murah jerk..dh masok kandang 2."
baru ak sedar yg ak nie hanya seekor kambing biri2
"weh masok nie dh 10 kali ko lupe yang ko 2 kambing biri2 weh banyak makan semut ko nie kalah si encik tapir 2 ko punyer pelupa" kata rakan ku disebelah dgn nada bergurau serta sindiran..
hah betol jugak ak nie kan kambing biri2 mesty lh dok kat kandang x kn nk dok kat kondominium 10 tingkat plak kn..
tanpa banyak cerita ak pown meneruskan kehidupan ak sebagai seekor kambing biri2.

the end..
hahaha ak dh xde idea lh..ak hembus jerk cerita nie..hahaha


by:WJ


3 comments:

  1. Macam bangang je... anyway.. good effort... idea dah ada tapi macam ade korang sikit dengan perkataan.. tapi best...

    ReplyDelete